2018. július 8., vasárnap

Miért idealizálják az erőszakot?

Egészen pontosabban a nemi erőszakot. Nos, előljáróban annyit, hogy nem ilyesfajta cikkel szerettem volna kezdeni, de egyszerűen nem tudtam elmenni szó nélkül az mellett, hogy a reggeli kávém kortyolgatása közben, milyen vérlázító történetbe botlottam bele. 
Mint blogger, nyilván sok mindenki botlott véletlenül vagy nem véletlenül már bele olyan történetbe, ahol nemi erőszak található meg. Ez manapság sajnos igen népszerű, mind a sorozatok, könyvek, fanfictionök és filmek körében. Némely ember ugyan valósághűen írja le, ám a legtöbbjük sajnos elköveti azt a hibát, hogy teljesen rosszul ábrázolja és teszi napvilággá az olvasói számára. Szinte már idealizálja. Erről szeretnék most bővebben beszélni, akinek ez kényes téma, az most forduljon vissza.


Mi a nemi erőszak?
A szexuális erőszak akkor valósul meg, ha valakit erőszakkal vagy az élet vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel szexuális cselekményre vagy annak eltűrésére kényszerítenek, vagy védekezésre, akaratnyilvánításra képtelen ember állapotát szexuális cselekményre használják fel.
Szeretném először is leszögezni, hogy én is aktív fanfiction olvasó vagyok (igaz angolul, de most kivételt tettem) és szeretem az angst, dark themes ficeket, meg a dark karaktereket. Azonban van nálam egy határ, ami abból áll, hogy egyedül a nemi erőszak avagy non-con rape tartalmú fanficeket nagy ívben elkerülöm, s ha már ilyen van a leírásban, akkor meg sem nyitom, akármennyire is tetszik a sztori leírása. Egyszer jártam így meg egy ficcel, ami tényleg nagyon dark volt, és utána hónapokig nem tudtam olvasni azzal a párosítással ficet, olyan szinten traumatizáló volt. Erről itt beszéltem kicsivel részletesebben. Egyszerűen nem bírom az olyat, ahol ilyen van, alapból ellene vagyok a nők elleni erőszaknak, így evidens számomra, hogy kerülöm az ilyen sztorikat/filmeket/sorozatokat, ahol az van. Főleg, ha még idealizálva is van. Mert bizony vannak olyan amatőr/kezdő tizenéves írók, akik számára "izgató" (nem is értem miért) ez a téma, s oda-vissza vannak érte, így írnak egy olyan sztorit, ahol nemi erőszak van, majd a későbbiek során a két szereplő összejön, szerelmes lesznek és a csaj megbocsát neki. Happy End, itt a vége.
Na, ez a nem okés.  Méghogy az áldozat beleszeret az elkövetőbe. Ember hol élsz te? A való életben ilyen nem létezik. Vajon, amikor ilyet leír a kedves író, akkor bele gondol-e abba, hogy mit élhettek át az áldozatok, amikor akaratuk ellenére kényszerítették őket szexuális aktusra? Vagy abba, hogy utána mit élnek át? Nem, nem szeretnek bele az áldozatukba és nem, nem mennek hozzá feleségül (más kultúrákban mondjuk sajnos szokás ez). 
Van olyan, aki nem is mer arról beszélni, hogy megerőszakolták őt. Még önmagát hibáztatja, holott nem ő tehet róla. SOHA NEM AZ ÁLDOZAT TEHET RÓLA! 
Itt az az alap baj, hogy az ilyen tizenéves írók ezt látják jónak, ne adj Isten izgatónak, vonzza őket az erőszakos szex, mert szerintük az teljesen vágyfokozó, hogy a fiú leszorítja a lányt, majd miközben a szegény lány könyörög, hogy "ne, ne csináld", a fiú csak azért is csinálja. Ebben mi a romantikus és az izgató? Gondolkodjunk már kicsit. Oké, értem én, hogy a kicsit durvább szex jó, néha mindenki vágyik arra, de azért annak is van határa, és nemi erőszaknak minősül, ha az egyik fél nemet mond, aztán a társa mégis megteszi azt, amit.  A nem az nemet jelent, nem pedig azt, hogy "folytasd csak". 
Enyhén szólva ki voltam akadva, mikor ma reggel véletlenül belebotlottam egy sztoriba, aminek az összes fejezete sikított a nők elleni erőszaktól, volt ott szinte minden. Lelki, fizikai terror, aztán végül a kedves olvasó nemi erőszakot is belevitt, ám nem éppen "jó" verzióban. Ott szakadt el nálam az a bizonyos cérna, amikor ezt a kommentet olvastam (szóról-szóra van kimásolva, csak a párost írtam át XY-ra):
EZ EDDIG A LEGJOBB XY FIC!!!!! :O Imádom, ahogyan írsz! Eszméletlen jól fogalmazol és végre nem egy romantikus, nyálas, elcseszett X & Y sztori, amiben X full szerelmes és romantikus. Imádtam, szexi lett a fejezet!
Kérdem én: Mikor lett "szexi" a nemi erőszak? Értem én, hogy szeressük azokat a pornóvideókat, meg egyéb sztorikat, ahol a nőket megalázzák és alárendelt szerepben tüntetik fel, de azért mindennek van határa, és ne mondjuk azt a nemi erőszakra, hogy szexi, mert egyáltalán nem az. Rohadtul távol áll tőle. 
Félreértés ne essék: Nem az a baj, hogy valaki a nemi erőszakról ír, hanem az, hogy vannak olyanok, akik teljesen rosszul ábrázolják azt, hamis képet festve ezzel az olvasóinak. Nincs bajom azzal, ha valaki ír róla, de ha már teszi, akkor azt tegye valósághűen és ne úgy, hogy teljesen oké dolog az erőszak. Mert nem az.
A nemi erőszak bűn. A nemi erőszakban nincs semmi édes, romantikus és jó. A nemi erőszak rossz. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Lydia Land of Grafic Credits: 1, 2